Zwangerschapsshoot plannen van A- Z

Wanneer een zwangerschapsshoot plannen

De beste tijd om een zwangerschapsreportage te plannen is tussen de 30 en 34 weken. Dit is wanneer je een mooie ronde buik hebt en je shoot ook niet te dicht bij je uitgerekende datum boeken, anders heb je je baby misschien al in je armen! Ergens tussen de 30 en 34 weken zit ook de baby (waarschijnlijk) nog hoger in je buik. Ja, als je baby begint te zakken kun je dat ook aan de buitenkant zien en is je buik lager🤯 zwanger zijn is zo raar 😌

Wanneer je een tweeling (of drieling of meer!) verwacht kun je een zwangerschapsshoot beter iets eerder plannen. Zo tussen de 27 en 30 weken zodat je nog fit genoeg bent om een shoot te doen.

Wat trek je aan?

Wat trek je aan tijdens een zwangerschapsshoot? Als je gaat voor neutrale kleuren en tijdloze outfits zit je altijd goed.
Zie hieronder een paar do’s en don’ts

Don’t – Zwart

Maar zwart geeft me zo’n goed gevoel?! Ja ja, ik weet het. Maar je zwangerschapsshoot is bedoeld om je mooie buik te laten zien. Met zwart of andere donkere kleuren komt je buik uiteraard ook minder goed uit. Kies daarom liever voor lichtere kleuren en bewaar de zwarte jurkjes voor date night.

Do & Don’t – Patronen

Patronen zijn een lastige. Hele drukke en felle printjes, nee. Deze kunnen teveel afleiden en vind je zo over 20 jaar nog leuk?

Tijdloze of subtiele prints, ja. Zie hieronder een aantal voorbeelden van prachtige tijdloze prints/patronen.

Als je voor patronen gaat, zorg er dan voor dat je partner of kinderen matchen met meer neutrale kleding. Anders wordt het een wilde boel.

Do’s – Lange grote zwangerschapsjurken

Lange fantastische zwangerschapsjurken? Yes pleaasseeee!
Nee je draagt ze waarschijnlijk niet iedere dag, maar je hebt ook niet iedere dag een zwangerschapsshoot. Dus je mag best een beetje extra zijn. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om halverwege een kleine outfit-change te doen, ook leuk voor de afwisseling.

Do’s – Blote buiken

Blote buiken zijn iets intiems. Dus als we blote buiken foto’s maken zullen dit ook intiemere foto’s zijn en moet het vooral niet ongemakkelijk worden.

En voel je vooral niet verplicht, de een voelt zich hier gemakkelijker bij dan de ander.

Waar doe ik zwangerschapsshoot?

Thuis

Persoonlijk hou ik ervan om mensen te fotograferen in hun natuurlijke habitat, a.k.a. thuis. Vooral als je ook een lifestyle newborn shoot wil plannen krijg je zo het hele verhaal in beeld:

De zwangerschapsshoot is het wachtende gedeelte waar alles klaar is voor de komst van een klein wondertje.

Ik stel me altijd voor dat het voor je kindje later zo leuk is om die foto’s terug te kijken en te zien hoe het leven van hun ouders was voordat zij er waren.

Ga naar buiten

Je kunt je shoot in twee delen doen of er voor kiezen om je shoot volledig buiten te doen. Zelf zou ik er altijd voor kiezen om een gedeelte binnen te doen en daarna nog even op pad te gaan. Binnen fotograferen we het verhaal, buiten maken we foto’s waar je je prachtig voelt. Het hoeft vaak niet ver weg te zijn, misschien heb je een parkje in de buurt, woon je in de stad met mooie oude panden of dicht bij het strand. Er zijn in de buurt vaak genoeg mogelijkheden.

Beste tijd van de dag om je zwangerschapsshoot te plannen

Dit is misschien wel het belangrijkste deel van het plannen van je buitenshoot. Wil je prachtig licht, plan je buitenshoot dan in het uur voor de zon onder gaat. We kunnen bijvoorbeeld eerst binnen foto’s maken en daarna voordat de zon onder gaat naar een buitenlocatie gaan. Zelfs als het bewolkt is, is het het beste moment voor mooie foto’s

Klaarleggen voor de shoot

Hieronder een lijstje van spullen, om klaar te leggen, waarmee je foto’s kunt maken:

  • Eerst outfit
  • Echofoto
  • Speciale cadeautjes, bijvoorbeeld gehad van opa en oma
  • Iets van vroeger wat nu voor je kindje is
  • Extra kleding voor een kledingwissel

Hopelijk helpen deze tips je bij het plannen van je shoot!
En vergeet niet om je fotograaf op tijd te boeken voordat hij/zij niet meer beschikbaar is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *